آسانسور خودروبر چیست و چه کاربردی دارد؟
به آسانسوری که بطور اختصاصی برای حمل و جابجایی خودرو (اتومبیل) بین طبقات ساختمان نصب میشود آسانسور خودروبر گفته می شود. آسانسورهای خودروبر باید دارای شرایط و ویژگی هایی باشند که امکان کاربری آسان و ایمن برای حمل خودرو و راننده و سرنشین را ایجاد کنند. در این خصوص قوانین سخت گیرانه ای در مقررات ملی ساختمان تنظیم کرده اندکه در ادامه این مقاله مورد بحث قرار خواهیم داد.
آسانسور ماشین بر با تجهیزات کامل ایمنی با دیواره های مقاوم وحرکت نرم و روان
آسانسور ماشین بر
آسانسور های ماشین بر قابل استفاده در مجتمع هاى مسكونى، تجارى، ادارى، پارکینگ های طبقاتی و خط تولید کارخانجات میباشند.
– کابین آسانسور خودروبر پارکینگ از نوع صنعتی و مجهز به روشنائی، آلارم، آژیر، فن تهویه و گوشی تلفن برای تماس اضطراری میباشد.
آسانسور اتوموبیل بر قابل استفاده در مجتمع های مسکونی، اداری و تجاری
– کف کابین آسانسور از ورق آجدار فلزی با زیرسازی (شبکه بندی) کاملا مقاوم و مستحکم ساخته می شود.
– دیواره های آسانسور خودروبر از ورق فرم داده شده مقاوم در برابر نیروهای جانبی افقی میباشد.
– شاسی فرمان در دو سمت ورودی و خروجی کابین قرار می گیرد.
– این آسانسور دارای حرکتی بدون لرزش و ارتعاش است.
– دارای ترمز اضطراری به منظور جلوگیری از سقوط کابین
دیواره آسانسور خودروبر مجهز به نوارهای ضربه گیر میباشد.
ظرفیت کابین آسانسور خودروبر
ظرفیت آسانسور خودرو بر معمولی 2000، 2500، 3000 کیلوگرم می باشد.
آسانسور خودرو بر سنگین برای حمل وانت بار در ظرفیت 4000 کیلوگرم و آسانسورهای لیفتراک بر با ظرفیت 5000 کیلوگرم به بالا طراحی می شود.
آسانسور ماشین بر با کلیه امکانات (روشنایی، شاسی های فرمان و …)
ابعاد کابین آسانسور خودروبر:
ابعاد کابین آسانسور خودروبر برای ظرفیت تا 3000 کیلوگرم: عرض 250 سانتیمتر عمق 550 سانتی متر ,
ظرفیت 4000 کیلوگرم: عرض 300 سانتیمتر عمق 600 سانتی متر.
ظرفیت 5000 کیلوگرم: عرض 350 سانتیمتر عمق 650 سانتیمتر.
توضیح:
در صورتی که در ساختمان فقط یک دستگاه آسانسور خودرو بر تعبیه شود حداقل ظرفیت باید 4000 کیلوگرم باشد.
خدمات پس از فروش آسانسور خودروبر:
دوره ضمانت (گارانتی) یک ساله دستگاه
خدمات پشتیبانی به مدت ده سال
سرویس و نگهداری دوره ای و مستمر و تامین کلیه قطعات
آسانسور اتوموبیل بر نمایشگاهی ساده و کم جا
آسانسور مخصوص نمایشگاههایt اتوموبیل با تجهیزات کامل ایمنی و مستحکم، با دوام و شکیل.
مقررات ملی ساختمان در خصوص آسانسور خودروبر:
الزامات آسانسورهاي حمل خودرو
– تعبيه آسانسورهاي خودروبر به عنوان تنها راه ورود و خروج خودرو در طبقات پاركينگ كليه ساختمانهاي مسكوني، تجاري، اداري و عمومي ممنوع مي باشد.
– در پاركينگ هاي طبقاتي و ساختمان هايي كه طبقات پاركينگ در كنار ساختمان قرار دارند، تعبيه آسانسورهاي خودروبر مجاز مي باشد. در اين شرايط تعداد مورد نياز آسانسور بايد بر اساس محاسبات ترافيكي آن تعيين شود(تعبيه حداقل 2 آسانسور الزامي است).
– تأمين نيروي برق ثانويه (ژنراتور) به منظور سرويس دهي كامل آسانسورهاي خودروبر الزامي است .
– در ساختمان هايي كه مطابق بند بالا باشد , تعبيه آسانسور حمل خودرو در آنها ممنوع نشده است، رعايت مقررات مبحث سوم مقررات ملي ساختمان درخصوص راههاي خروج، سيستم هاي اعلام حريق اتوماتيك و دستي، سيستمهاي اطفاي حريق و… الزامي است.
– به منظور تخليه گاز و دودهاي خروجي از اگزوز خودروها، تعبيه فن هاي مكنده متناسب با حجم كابين در سقف كابين و در بالاي چاه آسانسور الزامي است .
– كابين آسانسورهاي خودروبر بايد داراي درِ اتوماتيك با سيستم محركه مجزا باشد و درهاي طبقات نيز از نوع اتوماتيك انتخاب شوند.
– در هر كابين بايد دو شستي احضار در دو سمت ديواره كابين نصب شود. محل قرارگيري اين شستي ها بايد به گونهاي باشد كه راننده خودرو هنگام ورود و خروج از هر دو سمت امكان دسترسي به دكمه هاي طبقات و كليدهاي توقف اضطراري را دارا باشد.
آسانسورهای ماشین بر در ساختمان های با ترافیک بالا
تعیین قیمت آسانسور خودروبر براساس مولفه های بسیاری صورت می گیرد. از جمله این موارد می توانیم به نوع آسانسور مورد نظر که کششی، هیدرولیک یا روملس باشد اشاره کرد. همچنین طول مسیر و تعداد ایستگاه هایی کهباید طی کند، ظرفیت آسانسور خودروبر، نوع درب ها(کشویی، دستی و …)، ایرانی، چینی یا اروپایی بودن قطعات، دستمزد نصب و دیگر موارد اشاره کرد.
آسانسور ماشین بر هیدرولیک چیست؟
به آسانسور خودروبری که به وسیله سیستم جک و پاوریونیت کار می کند آسانسور ماشین بر هیدرولیک می گویند. آسانسور هیدرولیکی دسته بندی های مختلفی دارد و به یک یا دو جک که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم کار گذاشته می شود مجهز می باشند.
این نوع آسانسور برای ترافیک پایین و بارهای بسیار بزرگ و سنگین بسیار مناسب می باشد. حداکثر سرعت آسانسورهیدرولیک 0.63 متر بر ثانیه می باشند .
جک آسانسور خودروبر
آسانسور لیفتراک بر سنگین ایمن، بادوام و مستحکم
پاوریونیت آسانسور خودروبر هیدرولیک
ويژگي هاى آسانسور هيدروليك ماشينبر:
– آسانسور هیدرولیک ماشین بر به دلیل استفاده از پاراشوت و راپچر ولو ضريب ايمني بالایی دارد.
– این آسانسور حرکتی نرم و روان، کم صدا و بدون شوک و لرزش دارد.
– از دیگر مزایای آسانسور ماشین بر نوع هیدرولیکی صرفه جویی در مصرف انرژی است.
– یکی از ویژگی هایی که بسیار مورد توجه است عدم نیاز به موتورخانه در بالا می باشد.
– نصبی سریع و آسان از مزایای آسانسور هیدرولیک است.
– نیاز به آهنکشی زیادی در این آسانسور نمی باشد و سبب صرفه جویی در هزینه های نصب و مواد اولیه می باشد.
طراحی، مشاوره و اجرای انواع آسانسور ماشین بر، آسانسور لیفتراک بر، وانت بر وآسانسورهای باربر و صنعتی همراه با گارانتی و خدمات پس از فروش
آسانسور لیفتراک بر
آسانسور لیفتراک بر ( خودروبر سنگین )، وانت بر، کامیون بر با تجهیزات ایمنی و ظرفیت های بالا مورد استفاده درانبارهای طبقاتی، کارخانجات، سکوهای بارانداز
– کابین آسانسور لیفتراک بر نیز همانند آسانسود خودروبر معمولی از نوع صنعتی می باشد ولی به دلیل ماهیتی که دارد طراحی کمی متفاوت خواهد شد و تمهیدات بیشتری در نظر گرفته می شود.
آسانسور لیفتراک بر مورد استفاده در انبارهای طبقات، کارخانجات و صنایع سنگین.
آسانسورهای لیفتراگ بر در بسیاری از کارخانه ها و مراکز صنعتی مورد استفاده قرار گرفته و نقش کلیدی در جریان انتقال مواد و محصولات بین بخش های گوناگون تولید، خطوط مونتاژ و همچنین انبار بر عهده دارد.
کاربردهای آسانسورهای لیفتراگ بر
_ کارخانه ها و سالن های تولید
_ انبارها
_ سایت های صنعتی
_ مراکز نفتی، پتروشیمی و پالایشگاها
_فروشگاهای بزرگ طبقاتی
ظرفیت آسانسور لیفتراگ بر
آسانسورهای لیفتراگ بر از نظر ظرفیت بار، در میان آسانسورهای فوق سنگین دسته بندی می شود. ظرفیت این نوع دستگاه ها عموماً با توجه به نیازهای بهره برداری و آنالیز ترافیک خطوط انتقال تعیین می شود. در بیشتر موارد ظرفیت مفید آسانسورهای لیفتراگ بر بین 5000 تا 20،000 کیلوگرم می باشد.
آسانسور لیفتراگ بر
آسانسور لیفتراگ بر (خودروبر سنگین )، وانت بر، کامیون بر با تجهیزات ایمنی در ظرفیت های بالا مورد استفاده در انبارهای طبقاتی، کارخانجات، سکوهای بار انداز
_ :آبین آسانسور لیفتراگ بر نیز همانند آسانسور خورو بر معمولی ازنوع صنعتی می باشد ولی به دلیل ماهیتی که دارد طراحی کمی متفاوت خواهد شدو تمهیدات بیشتری در نظر گرفته می شود.
لطفاً جهت مشاوره فنی و انتخاب دستگاه با شماره ها 02188874850 و 02186087162 تماس و یادرخواست خود را به شماره 09378107645 واحد فروش شرکت واتساپ فرمایید.
ظرفیت آسانسور خودروبر
بر اساس مقررات مبحث ۱۵ در صورتیکه به هر دلیلی در ساختمان یک دستگاه آسانسور خودروبر وجود داشته باشد، ظرفیت آسانسور باید ۴۰۰۰ کیلوگرم در نظر گرفته شود. در شرایطی که دو آسانسور وجود داشته باشد یکی از آنها باید ظرفیت ۴۰۰۰ کیلوگرم و دیگری میتواند ظرفیت ۳۰۰۰ کیلوگرم داشته باشد. البته در ویرایش جدید مبحث ۱۵ ظرفیت آسانسور خودروبر ۲۵۰۰ کیلوگرم عنوان شده است ولی در بندهای آن ابهاماتی وجود دارد.
ارتفاع جابجایی اسانسور پارکینگ
ارتفاع جابجایی یا همان طول مسیر آسانسور آسانسور در انتخاب سیستم محرکه آن تاثیر دارد. چنانچه ارتفاع جابجایی زیاد نباشد، سیستم محرکه هیدرولیک مورد استفاده قرار می گیرد. در شرایطی که طول مسیر زیاد باشد باید از سیستم های وزنه تعادلی کششی استفاده کرد.
سرعت آسانسور اتوموبیل
سرعت آسانسورهای خودروبر عموما بین 0.2 تا 0.5 در نظر گرفته می شود. باید توجه داشت که با توجه به وزن بالای کابین و ظرفیت مفید افزایش سرعت مستلزم افزایش توان موتور است. در این شرایط باید جریان برق مصرفی نیز مورد توجه قرار گیرد.
سیستم محرکه آسانسور ماشین بر
بطور کلی سیستم های رایج در انتخاب مکانیزم و الگوی نصب آسانسورهای خودروبر را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد.
- مدل هیدرولیک جک مرکزی تک مرحله ای
- مدل هیدرولیک جک مرکزی تلسکوپی
- مدل هیدرولیک جک دوبل مستقیم تک مرجله ای
- مدل هیدرولیک جک دوبل مستقیم تلسکوپی
- مدل هیدرولیک جک دوبل غیرمستقیم
- مدل کششی
اسانسور پارکینگ کششی
با توجه به ظرفیت بالای آسانسورهای خودروبر، در ارتفاع های بالا از سیستم کششی 2 به 1 استفاده می شود. در این روش ترکیب بندی فلکه ها و سیم بکسل به نحوی است که با نصف شدن سرعت کابین، نیروی کمتری نیز به موتور وارد می شود. بنابراین می توان قدرت موتور را کاهش داد.
آسانسور اتومبیل بر هیدرولیک
بهترین راهکار برای طراحی و اجرای دستگاه های خودروبر، بهره گیری از انواع آسانسور هیدرولیک است. مدل رایج آسانسورهای حمل خودرو بکارگیری جک در زیر کابین است. در این روش که به آن مدل جک زیر نیز گفته می شود، یک سیلندر هیدرولیکی در مرکز چاهک قرار گرفته و نیرو به مرکز هندسی کابین اعمال می شود. در شرایطی که امکان حفر گودال جک برای ارتفاع بالا وجود نداشته باشد می توان از جک های تلسکوپی استفاده کرد. اگر به هیچ عنوان حفر چاه برای جک مقدور نباشد باید از مدل های جک دوبل در کنار استفاده کرد. جک دوبل را بر اساس شرایط ساختمانی محل پروژه به سه روش قابل اجرا است. روش اول بکارگیری دو جک در کنار مستقیم است. اگر فضای چاه اجازه ندهد از روش جک دوبل غیرمستقیم استفاده می شود. در حالت سوم می توان از دو جک در کنار مستقیم تلسکوپی استفاده کرد.
الزامات نصب آسانسور ماشین
طراحی، ساخت، مونتاژ ،نصب و راه اندازی آسانسورهای خودرو بر باید مطابق اصول ایمنی و الزامات فنی مشخصی باشد. استاندارد نصب و ایمنی آسانسور الزامات مشخصی در این رابطه تعیین نموده که لازم الاجرا است. همچنین در مقررات ملی ساختمان مبحث ۱۵ خطوط راهنمای قابل توجی و دستورالعمل های مشخصی در این رابطه تبیین کرده اند.
الزامات مقررات ملی ساختمان در رابطه با آسانسورهای خودروبر
همانطور که عنوان شد، مبحث پانزدهم مقررات ملی ساختمان الزامات مهمی در رابطه با نصب، اجرا و بهره برداری از آسانسورهای خودروبر را تعیین نموده است. نصب آسانسور خودروبر در هر ساختمانی باید در چهارچوب مقررات ملی ساختمان صورت گیرد. این موارد شامل شرایط مجاز برای نصب خودروبر، ابعاد کابین، چاه و برخی شرایط مهم دیگر را در بر میگیرد. در ادامه به مهمترین مواردی که مطرح کردیم در مقررات ملی ساختمان در این خصوص میپردازیم.
شرایط نصب آسانسور خودروبر
نصب دستگاه آسانسور حمل خودرو به عنوان تنها راه تردد بین طبقات پارکینگ در هر نوع ساختمان از جمله مسکونی، تجاری، اداری و … از نظر مقررات ممنوع است. در پارکینگ طبقاتی و ساختمان هایی که به شکلی پارکنگ در کنار واحدها در طبقات ساختمان قرار گرفته اند از نظر مقررات نصب آسانسور خودروبر بدون مشکل است. البته در اینگونه ساختمان ها الزاماّ باید دو دستگاه آسانسور خودروبر نصب شود. تعداد ۲ دستگاه از نظر قوانین الزامی است، اگرچه ممکن است در محاسبات ترافیک به تعداد بیشتری آسانسور نیاز باشد.
برق اضطراری در آسانسور خودروبر
بر اساس مقررات ملی ساختمان به منظور عملکرد بدون مشکل دستگاه آسانسور اتومبیل بردر ساختمان الزاماّ باید از یک سیستم برق اضطراری متناسب استفاده شود. بدین منظور باید ژنراتورهایی با ظرفیت متناسب که بتوانند دستگاه آسانسور خودروبر را حرکت دهند مورد استفاده قرار گیرد.
هواکش در آسانسورهای ماشین بر
از آنجا که امکان روشن بودن خودرو داخل کابین آسانسور وجود دارد و باید الزاماّ مکانیزم های مناسبی برای تخلیه گازهای آلاینده خارج شده از اگزوز اتومبیل پیش بینی شود. بدین منظور لازم است کابین آسانسور به یک هواکش قوی با ظرفیت متناسب مجهز باشد.
همچنین برای تخلیه گازهای آلاینده از چاه آسانسور لازم است هواکش جداگانه برای چاه آسانسور نیز تعبیه کنیم.
کابین و درب اسانسور ماشین
کابین این آسانسور باید مخصوص این کاربرد طراحی کنیم. داخل کابین باید از نوارها ضربه گیر استفاده شود. پانل های فرمان باید داخل کابین در دو طرف نصب شوند. همچنین لازم است درب های آسانسور خودروبر از نوع تمام اتوماتیک اجرا شوند. به عبارت دیگر هم درب کابین باید اتوماتیک باشد و هم درب طبقات. همچنین لازم به ذکر است که در کابین آسانسور خودروبر باید الزاماّ در قسمت ورودی ها از چشم الکترونیکی نوع پرده نوری استفاده شود. برای مطالعه انواع کابین آسانسور می توانید مقاله مربوطه را مشاهده کنید. برای آشنایی با انواع سیستم درب پیشنهاد می کنیم مقاله درب آسانسور در همین سایت را مطالعه کنید.
سیستم هم سطح سازی مجدد آسانسور ماشین
هر آسانسور خودروبر با هر نوع سیستم (کششی یا هیدرولیک) باید در قسمت سیستم کنترل خود به Releveling؛ مکانیزم هم سطح سازی مجدد اتوماتیک مجهز باشد.
ابعاد آسانسور خودروبر
در طراحی آسانسور حمل خودرو می بایست ابعاد دقیق کابین، چاه آسانسور و درب ها تعیین شوند. ابعاد مورد اشاره می بایست در چهارچوب شرایط استاندارد و مقررات ملی ساختمان در تناسب با ظرفیت آسانسور طراحی شوند. در ادامه بصورت مفصل به شرح هر یک از موارد فوق میپردازیم.
ابعاد کابین آسانسور ماشین
ابعاد کابین آسانسور ماشین بر با ظرفیت ۳۰۰۰ کیلوگرم باید عرض ۲۵۰ در عمق ۵۵۰ سانتیمتر داشته باشد. همچنین، ابعاد کابین آسانسور خودروبر با ظرفیت ۴۰۰۰ کیلوگرم باید عرض ۳۰۰ در عمق ۶۰۰ سانتیمتر داشته باشد. ارتفاع کابین در هر دو حالت ۲۲۰ سانتیمتر می باشد.
ابعاد درب آسانسور حمل خودرو
درب آسانسور حمل خودرو را باید از نوع تلسکوپی – سانترال طراحی کنیم. عرض بازشوی درب برای ظرفیت ۳۰۰۰ کیلوگرم باید ۲۵۰ سانتیمتر و برای ظرفیت ۴۰۰۰ کیلوگرم ۳۰۰ سانتیمتر باشد. ارتفاع درب ها در هر دو حالت باید ۲۲۰ سانتیمتر باشد.
ابعاد آسانسور پارکینگ در پلان
برای تعیین ابعاد آسانسور خودروبر در پلان باید اندازه های لازم جهت اجرای آهنکشی، ناشاقولی ها و … به ابعاد مفید چاه اضافه شود. همچنین ابعاد دقیق چاه بستگی به نوع سیستم آسانسور و مکانیزم درب ها دارد. ابعاد مفید چاه آسانسور خودروبر (داخل آهنکشی) در شرایط متعارف، برای آسانسور ۳۰۰۰ کیلوگرم، عرض ۳۷۰ سانتیمتر و عمق ۶۴۰ سانتیمتر است. این اندازه ها برای آسانسور ظرفیت ۴۰۰۰ کیلوگرم، عرض ۴۲۰ در ۶۹۰ می باشد. با توجه به مواردی که اشاره کردیم بهتر است اندازه ها در پلان را بزرگتر در نظر بگیریم.
ارتفاع چاهک آسانسور اتومبیل بر
ارتفاع چاهک آسانسور خودروبر می بایست بین ۱۵۰ تا ۲۵۰ سانتیمتر در نظر گرفته شود. این اندازه ها برای آسانسوری با سرعت حداکثر ۰.۶۳ متر بر ثانیه است.
ارتفاع اورهد آسانسور ماشین بر
اورهد یا بالاسری ارتفاع کف آخرین ایستگاه تا زیر سقف چاه آسانسور است. این اندازه برای آسانسورهای کششی باید حداقل ۴۷۵ سانتیمتر و برای آسانسورهای هیدرولیک ۳۷۵ سانتیمتر باشد.
ابعاد اتاق موتورخانه آسانسور خودروبر
ابعاد اتاق موتور خانه آسانسور خودروبر هیدرولیک باید حداقل ۲۰۰ در ۲۰۰ در ۲۰۰ سانتیمتر فضا داشته باشد. در رابطه با آسانسورهای کششی خودروبر اتاق موتورخانه باید دارای اندازه عرض ۳۷۰ در عمق ۶۴۰ و ارتفاع ۲۰۰ سانتیمتر برای ظرفیت ۳ تن باشد. این اندازه ها برای ظرفیت ۴ تن ۴۲۰ سانتیمتر عرض و ۶۹۰ سانتیمتر عمق و ۲۰۰ سانتیمتر ارتفاع است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره شرایط اتاق موتورخانه و چاه آسانسور مقاله مربوطه را مطالعه کنید.