آسانسور گیرلس

آسانسور کششی بدون گیربکس
انتخاب آسانسور گیرلس در بین انواع سیستم های رایج آسانسورهای کششی یکی از چالش هایی است که سازندگان در پروژه های خود با آن مواجه هستند. در میان آسانسورهای گیربکسی و گیرلس، آسانسورهای گیرلس به دلیل مزایای مختلف محبوبیت زیادی دارند. اما آسانسورهای موتورگیربکسی قیمت پایین تری دارند. در این مقاله تلاش شده تا بصورت خلاصه ویژگی ها و مزایایی سیتسم های گیرلس برشمرده شوند.

فهرست مطالب

آسانسورگیرلس چیست؟

اگرچه آسانسورهای گیرلس به عنوان یکی از دستاوردهای تکنولوژیک جدید در صنعت آسانسور تلقی می شود اما می توان پیشینه آن را در اولین مکانیزم های آسانسور به شکل امروزی جستجو کرد. آسانسور برقی گیرلس اولین بار توسط Otis در سال 1913 اختراع شد و اولین بار در ساختمان Woolworth در شهر نیویورک نصب شد. این نوع سیستم محرکه را می توان در ساختمان هایی با هر ارتفاعی استفاده کرد و با سرعت بسیار بالاتری نسبت به اانواع آسانسورهای دیگر عمل می کند. یکی دیگر از ویژگی های سیستم های گیرلس به طول عمر بالای آنها باز می گردد. این موضوع نتیجه برخی از ویژگی های ساختاری است این نوع آسانسور است.

بطور کلی آسانسورهای بدون گیربکس یکی از انواع آسانسورهای کششی وزنه تعادلی است. در سیستم های کششی یک موتور به عنوان مبدل نیرو، با چرخاندن فلکه ای که سیم بکسل ها را از یک سمت به کابین و از سمت دیگر به وزنه تعادل متصل نموده باعث حرکت می شود. در سیستم های گیربکسی، نیرو و سرعت از طریق گیربکس تغییر می کردند ولی در سیستم های گیرلس، گیربکس بصورت کامل حذف شده است.

مزایای موتورهای کششی گیرلس

سایش کمتر

مهمترین مزیت کشنده های گیرلس این است که کمترین میزان سایش مکانیکی را دارد و به جز مجموعه ای از یاتاقان ها روی روتور، بدون ساییدگی عمل کرده و این باعث افزایش چشمگیر طول عمر این نوع موتورها می شود.

مصرف انرژی بهینه تر

به دلیلی حذف گیربکس و انتقال نیرو از طریق مبدل های مکانیکی، انرژی کمتری اتلاف شده و این باعث بهره وری بالاتر انرژی و هزینه های بهره برداری می شود.

نصب آسان تر

از آنجاییکه گیربکس حذف شده وزن و حجم ماشین به صورت قابل توجهی کمتر بوده و بدیهی است که حمل، جابجایی، استقرار و نصب این موتور به مراتب آسان تر و کم هزینه تر است.

عملکرد آرام و کم صدا

از آنجایی که ساختار انتقال وجود ندارد آسانسور با دقت بیشتر، سر و صدا و لرزش کمتر عمل می کند.

 

موتور گیرلس آسانسور

مزایای آسانسورهای گیرلس

آسانسورهای گیرلس نسبت به آسانسورهای موتورگیربکسی مزایای قابل توجهی دارند. در زیر ابتدا به برخی از مهمترین مزایای آسانسورهای گیرلس اشاره شده و در ادامه برخی از موارد اصلی تشریح شده اند.

  • سرعت بالاتر آسانسور
  • امکان نصب در ارتفاع های زیاد
  • سر و صدای کمتر
  • لرزش کمتر
  • دقت بالاتر
  • گشتاور موتور بالاتر
  • امکان نصب بدون موتورخانه
  • بهره وری بالاتر انرژی
  • موتورهای گیرلس را می توان به آسانی و با صرف وقت کم تری نصب کرد.

    به دلیل اندازه و حجم کوچک تر، نیاز به فضای کم تری برای نصب دارد.

    راندمان این آسانسورها بالا بوده و در حدود 90 درصد است.

    نیازی به روغن کاری مرتب ندارد.

    در ساعاتی که آسانسور ترافیک زیادی دارد، کارکرد مناسب و قابل قبولی را ارائه می دهد.

    تابلو فرمان این آسانسورها به دستگاه خنک کننده نیازی ندارد.

    می توان این سیستم ها را بدون وجود موتورخانه هم نصب کرد.

    قطعات استفاده شده در این آسانسورها از مقاومت و طول عمر زیادی دارند.

    به هنگام کار کردن سر و صدای زیاد و آلودگی صوتی تولید نمی کنند.

    حرکت کابین آسانسور با نرمی و روانی انجام می شود و کیفیت بالایی دارد.

    به دلیل نبود قطعاتی از جمله فلایویل، گیربکس و هندویل، لرزش آسانسور به هنگام حرکت به حداقل ممکن می رسد.

    قطعات چرخنده یا دوار و صدای بلبرینگ ها به هنگام حرکت آسانسور، وضعیت بالانس بهتری دارند.

    به دلیل استهلاک کم تر قطعات، سرویس و نگهداری از آن هزینه بر نبوده و وقت چندانی هم نمی گیرد. همچنین قطعاتکم تر دچار خرابی می شود که نیاز به تعمیرات آن را کم تر می کند.

    با محیط زیست سازگار بوده و از این نظر خسارت های زیست محیطی بسیار کاهش می یابد.

    استفاده از این نوع آسانسورها در سرعت های بالاتر از 3 متر بر ثانیه امکان پذیر است.

گیرلس بدون موتور خانه

الزامات موتورخانه گیرلس

موتورخانه یکی از مهمترین وجوه مقایسه بین آسانسورهای گیربکسی و گیرلس است. در آسانسورهای کششی موتورگیربکسی، فلکه ها و موتور باید در موتورخانه ایی که معمولا دربالای چاه آسانسور  تعبیه می  شود نصب شوند. این در حالی است که آسانسورهای گیرلس می توانند بدون اتاق موتورخانه و بصورت MRL نصب شوند.

آسانسور گیرلس

مصرف انرژی آسانسور گیرلس

یکی از مهمترین امتیازهای آسانسورهای گیرلس نسبت به گیربکسی بهره وری انرژی است. به دلایلی که پیشتر اشاره شد، سیستم های گیرلس اتلاف انرژی مکانیکی بسیار کمتری دارند و این موضوع مصرف انرژی را به نحو چشمگیری کاهش می دهد.

آسانسور گیرلسس

ظرفیت و سرعت گیرلس

از نظر ظرفیت حمل بار و مسافر بین آسانسورهای گیربکسی و گیرلس تفاوت خاصی وجود ندارد. در حالیکه سرعت آسانسورهای گیرلس می تواند به صورت قابل توجهی بیشتر از آسانسورهای گیربکسی باشد. این موضوع به دلایل فنی ساختاری سیستم محرکه است و در برخی از مقایسه ها حداکثر سرعت گیرلس بیش از 6 برابر آسانسورهای گیربکسی براورد می شود.

کابین گیرلس
Modern elevator with opened doors – 3d illustration

موتورهای گیرلس به دلیل نبود گیربکس، به لحاظ حجم نسبت به موتورهای گیربکس دار کوچک تر هستند. بنابراین نصب آن ها آسان تر بوده و هزینه نگهداری و تعمیرات آن هم کم تر است.

راندمان موتور گیرلس در حدود 90 درصد است در صورتی که موتور گیربکس دار بازدهی کم تری در حدود 50 درصددارد.

موتورهای گیربکس دار به طور منظم و مرتب نیاز به روغن کاری دارند در حالی که موتورهای گیرلس به روغن کارینیازی ندارد.

موتورهای گیربکس دار وقتی به میزان زیادی کار کنند، داغ شده و در این شرایط متوقف می شوند، اما موتورهایگیرلس به دلیل ساختار خاص آن ها در اثر کار زیاد داغ نشده و برای خنک شدن متوقف نمی شود.

میزان دور موتور در موتورهای گیرلس و گیربکس دار به ترتیب 150 و 1500 دور در دقیقه است. از این رو مصرف برق و ایجاد سر و صدا در موتورهای گیرلس کم تر است. در حالی که موتورهای گیربکس دار علاوه بر ایجاد صدای زیاد درحین کار کردن، سه تا چهار برابر بیشتر از موتورهای گیرلس مصرف برق دارند.

به دلیل حجم کوچک تر موتور گیرلس، امکان استفاده از آن در آسانسورهای گیرلس روملس (MRL) وجود دارد. در حالی که استفاده و نصب موتور گیربکس دار در این آسانسورها به دلیل بالا بودن حجم و وزن زیاد امکان پذیر نیست.

آسانسور با سرعت بالا

سرویس و نگهداری آسانسور گیرلس

یکی از مهمترین مسائل در انتخاب نوع سیستم محرکه آسانسورها مواردی از قبیل در دسترس بودن لوازم یدکی، سهولت سرویس و نگهداری و هزینه های مربوط به آن است. آسانسورهای کششی گیربکس موتورهای بزرگترو پیچیده تری نسبت به آسانسورهای کششی گیرلس دارند که تعمیر و نگهداری را دشوارتر می کند. علاوه بر این، گیربکس ها نیاز به  گریس کاری منظم دارند.


مزایای استفاده از موتورهای گیرلس در آسانسور :

کاهش تلفات و افزایش راندمان در موتور گیرلس آسانسور .

کاهش اندازه وابعاد و وزن

ارجحیت استفاده از این نوع موتور به جای موتور گیربکس در آسانسور‌های MRL

کاهش سرو صدا و لرزش به دلیل حذف گیربکس، فلایویل و هندویل، حذف کوپلینگ و کاهش تعداد اجزاء دوار دور کم و کاهش تاثیر بالانس قطعات دوار و صدای بلبرینگ‌ ها

استهلاک کم و عدم نیاز به سرویس و نگهداری پر هزینه و زمان بر .

خسارت‌های زیست محیطی کاهش می یابند.

امکان استفاده در سرعت‌های بالا (سرعت‌های بیش از ۳ متر معمولا فقط گیرلس استفاده می‌شود)

گیرلس سرعت بالا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آسانسور

انواع آسانسور

همه چیز درباره آسانسور! بررسی انواع مکانیزم و سیستم محرکه ها، انواع کاربرد آسانسور، ساختار و قطعات، فروش، قیمت، نصب و راه اندازی، مفاهیم و استانداردهای آسانسورها ...

آسانسور هیدرولیک

آسانسورهای هیدرولیک

آشنایی با انواع آسانسورهای هیدرلیک، انواع مکانیزم ها، کاربردها، مشخصات و راهنمایی های لازم در خصوص خرید، نصب، راه اندازی و ...

مطالب مرتبط

کابین آسانسور

کابین آسانسور: طراحی، انواع و اهمیت آن در ساختمان‌ها کابین آسانسور یکی از اجزای کلیدی در سیستم‌های حمل و نقل

بیشتر »
آسانسور ویلایی

آسانسور ویلا

آسانسور ویلا به آسانسورهایی که به منظور جابجایی افراد در ویلاها یا ساختمانهای ویلایی برای ارتفاع جابجایی محدود نصب می

بیشتر »