درب آسانسور
قطعاً درب آسانسور یکی از مهمترین اجزای آن است که اهمیت آن در ادامه مورد توجه قرار می گیرد. انواع درب های گوناگون با روش متنوعی مورد استفاده قرار می گیرند از جمله انواع درب ها می توان به درب های لولایی، تلسکوپی و سانترال اشاره کرد. در برخی از طبقه بندی ها آسانسورها را بر اساس نوع و سیستم درب هایشان معرفی میکند. اساس تعریف آسانسورهای با درب نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک این است. همه موارد مهم در ارتباط با این موضوع را در ادامه این نوشته شرح می دهیم.
نکاتی درباره اهمیت درب آسانسور
همانطور که اشاره شده درب های آسانسور از اهمیت ویژه ای برخوردارند. یکی از دلایل مهم این است که این بخش بیش از هر قسمت دیگری در تماس با کاربران آسانسور قرار می گیرد. درب های اتوماتیک با هر سفر آسانسور دو مرتبه باز و بسته می شوند بنابران ممکن است استهلاک بالایی داشته باشد. این موضوع را در صحبت با سرویسکاران آسانسور درخواهید یافت. اما نکته دیگر در اهمیت درب در ارتباط با جنبه های زیبایی شناختی آن است. تمام آن چیزی که در لابی ها و راهروهای ساختمان از آسانسور به چشم می خورد درب های آن است.
انواع مکانیزم درب
مکانیزم های گوناگونی برای درب آسانسور وجود دارد که در ادامه به صورت خلاصه به توضیح آن خواهیم پرداخت. البته لازم به توضیح است که هر یک از این نوع مکانیزم ها می توانند با بهره گیری از انواع درب ها مورد استفاده قرار گیرند.
درب تمام اتوماتیک آسانسور
آسانسورهای با درب تمام اتوماتیک دارای درب کابین و درب طبقات اتوماتیک می باشند. به عبارت دیگر در این تیپ کابین دارای درب اتوماتیک و طبقات نیز دارای درب های اتوماتیک هستند.
درب نیمه اتوماتیک
در این مدل، کابین دارای درب اتوماتیک می باشد، در حالی که طبقات درب های دستی دارند. درب طبقات در این مدل آسانسور اغلب از نوع لولایی دستی می باشد.
آسانسورهای بدون درب کابین
در این مدل کابین بدون درب است ولی در محل ورودی آسانسور در طبقات درب لولایی یا کشویی دستی تعبیه شده است. این مدل اغلب در آسانسورهای باری خاص، بالابرهای خانگی و بالابرهای باری کاربرد دارد.
انواع درب آسانسور
در این بخش انواع مدل های درب آسانسور از قبیل درب های تلسکوپی، سانترال، لولایی و … را شرح می دهیم.
درب تلسکوپی
این درب ها نوعی از درب های اتوماتیک هستند که از یک طرف باز و بسته می شوند. درب های تلسکوپی به طور معمول دارای 2 یا 3 لته هستند. به این ترتیب طول درب در حالت جمع کمتر از حالت باز آن است.
درب سانترال
درب های سانترال دارای 2 لته هستند که از وسط باز شده و هر لته به یک سمت باز می شود. به این دلیل به این نوع از درب، درب های وسط بازشو نیز گفته می شود.
درب تله سانترال
نوع دیگری از درب های اتوماتیک آسانسور نیز وجود دارد که به آن درب های تله سانترال می گوییم. عملکرد این درب ها به این صورت است که مانند درب های سانترال از وسط به طرفین باز می شود. اما تفاوت در این است که در هر طرف به جای یک لته، دو تا سه لته به صورت تلسکوپی جمع می شوند. به این دلیل این نوع درب ها به درب های تله سانترال معروف هستند. معمولا در آسانسورهایی که عرض بازشوی درب بزرگ است از درب های به اصطلاح تله سانترال استفاده می شود.
درب لولایی
درب های لولایی نمونه ای از درب های سنتی آسانسور هستند که هنوز در بسیاری از ساختمان ها کاربرد دارند. این درب ها به قفل، دیکتاتور، فنر و برخی متعلقات دیگر مجهز می شوند. این درب ها عموما با عرض بازشوی 70 تا 100 سانتیمتر تولید می شوند که البته پرکاربردترین آنها عرض بازشوی 80 سانتیمتر است. اگرچه درکاربردهای گوناگون از قبیل آسانسورهای باری بزرگ درب طبقات لولایی با عرض بازشوی بزرگ با یک لته و یا انواع درب های دو لته لولایی ساخته می شوند.
ابعاد درب آسانسور
عرض درب آسانسورهای مسافری را به طور معمول 80 سانتیمتر و ارتفاع آن را 200 سانتیمتر در نظر می گیریم. درب ها در آسانسورهای برانکاردبر باید عرض 90 و ارتفاع 200 داشته باشند. این در حالی است که این ابعاد در آسانسورهای تخت بر عرض 130 و ارتفاع 200 سانتیمتر می باشد.