تعریف آسانسور

فهرست مطالب

تعریف آسانسور چیست؟

آسانسور وسیله ای است متشکل از کابین، معمولا وزنه تعادل و اجزای دیگر که با روشهای مختلف، مسافر، بار یا هردو را در مسیر بین طبقات ساختمان بطور قائم جابجا میکند.

تعریف آسانسور کششی:

آسانسور کششی آسانسوری است که حرکت آن بر اثر اصطکاک بین سیم بکسل و شیار فلکه کشش، در هنگام چرخشآن،  توسط سیستم محرکه (موتور آسانسور) صورت می گیرد. بخاطر مزایای زیاد این سیستم و از همه مهمتر مقرونبه صرفه بودن این سیستم، آسانسور کششی یکی از متداول ترین سیستم های اجرایی آسانسور در دنیا می باشد. نحوه کارکرد اینگونه آسانسور ها بر اساس نیروی الکتروموتور و گیربکس می باشد که از طریق فلکه گیربکس، توانمربوطه در امتداد قائم به کابین آسانسور اعمال شده و حرکت کابین را به بالا یا پایین فراهم می نماید. تصویر این نوعسیستم تعریف آسانسور را در پایین می توانید مشاهده نمایید. همچنین در این سیستم کابین آسانسور به وسیلهچندین رشته طناب های فولادی (سیم بکسل) به وزنه تعادل متصل بوده و سیستم تعلیق آسانسور را به صورتیکه درتصویر زیر مشاهده می کنید فراهم می نمایید.
همان طور که در شکل زیر نیز مشخص است با چرخش فلکه گیربکس کابین آسانسور و وزنه تعدل هر کدام در جهتمخالف هم بالا و پایین میروند که این سیستم تعلیق آسانسور کششی می باشد. بدلیل حساسیت سیستم آسانسورهای کششی،  می بایست هر یکماه یک بار توسط کارشناس فنی (سرویسکار) مورد بازرسی دقیق قرار گیرد..

IMG_6287-2.jpg

سریع ترین آسانسور جهان:

سریع ترین آسانسور جهان توسط شرکت میتسوبیشی با سرعت 20.5 متر بر ثانیه در برج  متری شانگهای نصب شدهاست.

برج شانگهای دومین ساختمان بلند جهان محسوب می‌شود که در شهر شانگهای چین واقع شده است و هم‌اکنونسریع‌ترین آسانسور جهان را هم در خود جا داده است.

برای رونمایی و آغاز به کار این آسانسور کارشناسان و خبرنگاران از نقاط مختلف جهان در شهر شانگهای جمع شدندو طی مراسمی اعلام شد که هیچ  آسانسور دیگری روی کره زمین نمی‌تواند با این سرعت به بالا و پایین حرکت کند. پس از این آسمان‌ خراش، مرکز اقتصادی گوانگجو با سرعت 20 متر بر ثانیه، برج 101 تایپه با سرعت 16.8 متر بر ثانیه،مرکز تجارت جهانی One نیویورک با سرعت 10.2 متر بر ثانیه، برج خلیفه دبی با سرعت 10 متر بر ثانیه، برججهانیLotte سئول با سرعت 10 متر بر ثانیه، برج ویلیس شیکاگو با سرعت 8.1 متر بر ثانیه و ساختمان ایالتیایمپایرنیویورک با سرعت 7.1 متر بر ثانیه سریع‌ترین آسانسورهای جهان را در اختیار دارند.

tarikh.jpg

تاریخچه آسانسور در جهان

حدود ۲۵۰۰ سال پیش از میلاد

تاریخچه ی تعریف آسانسور در جهان تاریخ، از مصریان باستان می توان، به عنوان اولین تمدنی که از نوعی بالابرجهت حمل ابزار و انسان در ارتفاع و در زمان ساخت اهرام استفاده می نمودند، نام برد. تاریخچه ی تعریف آسانسور در جهان

حدود ۵۰۰ سال پیش از میلاد

بی شک، ساخت بناهای عظیم و مرتفع تاریخی به مانند مجموعه تخت جمشید ایران و آکروپولیس یونان بدون استفاده از بالابر هرگز امکان پذیر نبوده است.

حدود ۲۵۰ سال پیش از میلاد

ارشمیدس را بزرگترین دانشمند و ریاضیدان دوران باستان می شناسند. شهرت او به سبب اختراع  پیچ ارشمیدسونیز کشف قانون هیدرو استاتیک می باشد. اما شاید خیلی ها ندانند پیچ ارشمیدوس از ایده های اولیه ساخت آسانسور بوده است.

arashmidos.jpg
حدود ۸۰ سال پیش از میلاد

تاریخ شواهدی مبنی بر استفاده رومیان از نوعی آسانسور را ارائه می نماید که در بنای باشکوه استادیوم کلزیومColiseum جهت حمل حیوانات وحشی از محل نگهداری به محل اصلی نمایش، مورد استفاده قرار گرفته است. این بناکه از عجایب روزگار باستان میباشد دارای گنجایش ۶۵۰۰۰ نفر بوده و ارتفاع بنای آن به ۴۸ متر بالغ گردیده است.

لازم به ذکر است، استفاده از تجهیزات جهت انتقال مواد که از دیرباز مورد استفاده بشر بوده، توانسته به عنوان ایدهاولیه برای انتقال و جابجایی عمودی انسان نیز بکار رود.

قدیمی ترین آسانسوری که برای جابجایی مسافر مورد استفاده قرار گرفته مربوط به سال ۱۷۴۳ و کشور فرانسه میباشد. طبق روایتهای تاریخ، قصر لویی پانزدهم دارای آسانسوری مشهور به صندلی پرنده بوده، که در خارج از کاخ تعبیه شده و قادر به حرکت از همکف به بالکن و بلعکس بوده است. مکانیزم تعریف آسانسور شامل وزنه و چرخ قرقره هاییبود که توسط تعدادی از افراد و با دستور پادشاه از طبقه بالا به پایین حرکت می نمود.

تاریخچه ی آسانسور در جهان

George Atwood تعریف علمی آسانسورهای امروزی وامدار دانشمند و ریاضیدان بزرگ آقای آتوود می باشد.

ماشین آتوود عبارت است از دو وزنه ای که با یک نخ به یکدیگر متصل بوده، بر روی فلکه ای به بالا و پایین حرکت مینمایند. با بررسی قوانین حرکتی مجموعه ای داشت اما عدم اختراع مکانیزم فوق پیشرفته بشر جهت دستیابی به وسیله ای جهت جابجایی عمودی، مدتها به تاخیر میانداخت.

آسانسورها و نیز استفاده ورنر زیمنس Werner Von Siemens از موتورهای الکتریکی در آسانسور ها و نیز بهکارگیری سیم بکسل فولادی به جای طناب کنفی (که از ایمنی چندانی برخوردار نبود) توسط جان روبلینگلر John Augustus Roebling باعث گردیدند، آسانسور به شکل امروزی و با استانداردهای ایمنی بالاتری مورد بهره برداریقرارگیرند.

OTIS.jpg

خلاصه وقایع مهم در صنعت آسانسور

  • سال ۱۷۴۳ استفاده از آسانسور با عنوان صندلی پرنده در کاخ لوئی پانزدهم
  • سال ۱۸۵۰ ساخت اولین آسانسور هیدرولیک با نیروی بخار (برای ساختمان ۴ طبقه)
  • سال ۱۸۵۳ ارائه اختراع اوتیس در نمایشگاه پاریس
  • سال ۱۸۵۳ ساخت آسانسوری توسط فروست Frost و استروت Strutti که بجای پیچیده شده طناب به دوراستوانه از وزنه تعادل استفاده گردید.

CC15F6D1-65AB-4193-89F0-5276B07CECAA.jpeg

582C62DB-66BA-4BE9-A0EB-67C191961F0E.jpeg

  • سال ۱۸۵۷ نصب آسانسور در فروشگاه هاووت و شرکا نیویورک (سرعت ۰/۲ متر بر ثانیه)
  • سال ۱۸۵۸ رواج استفاده از اختراع اوتیس در آسانسورها
  • سال ۱۸۶۱ ثبت اختراع اوتیس
  • سال ۱۸۶۷ توسط لئو ادو Leon Edoux آسانسور هیدرولیک با مکانیزم بهبود یافته در نمایشگاه پاریس بهنمایش گذاشته شد.
  • سال ۱۸۶۷ ابداع اولین آسانسور الکتریکی توسط پسران اوتیس
  • سال ۱۸۷۰ گسترش آسانسورهای هیدرولیک در ایالات متحده
  • سال ۱۸۷۰ نصب اولین آسانسور اداری در نیویورک (با ۸ توقف)
  • سال ۱۸۷۴ اختراع مکانیزم بازشوی ایمن درب آسانسورها توسطW. Meaker –
  • سال ۱۸۷۵ استفاده از سیم بکسل بجای طناب توسط جان روبلینگز
  • سال ۱۸۸۰ استفاده موتور الکتریکی توسط زیمنس در صنعت آسانسور
  • سال ۱۸۸۷ ساخت نخستین آسانسور الکتریکی امروزی توسط ویلیام باکستر
  • سال ۱۸۸۹ بکارگیری تجاری از آسانسور با موتور الکتریکی
  • سال ۱۸۹۵ تجربه حرکت کابین بوسیله حرکت فلکه کششی با استفاده از وزنه تعادل
  • سال ۱۹۰۰ ساخت اولین آسانسور توریستی که به سانتاژوستا معروف بوده در شهرلیسبون پرتقال توسط رائولمسنیر ده پونسار
  • سال ۱۹۰۶ استفاده از اولین موتور گیرلس در آسانسورهای الکتریکی سال ۱۹۱۲ ساخت اولین آسانسور با جعبهدنده توسط کمپانی اوتیس
  • سال ۱۹۱۵ امکان توقف کابین و تراز شدن آن با کف طبقه (در تراز کمتر از ۷۰ سانتی متر)
  • سال ۱۹۳۰ استفاده از موتورهای بدون گیربکس
  • سال ۱۹۵۰ استفاده از سیستم کنترل گروهی آسانسور (دوبلکس، تریپلکس و …) و امکان حذف اپراتور
  • تاریخچه آسانسور:

     اولین آسانسور نصب شده در ایران در پالایشگاه آبادان که متروکه شده و چیزی از آن باقی نمانده.

نسل اول آسانسورها در ایران

نسل اول ساختمان‌های بیش از سه طبقه در دوران پهلوی اول به ایران آمدند. آپارتمان‌سازی به صورت امروزی ازسال۱۳۳۵ در دوران پهلوی دوم شروع شده‌است. بنابراین از سال ۱۳۳۵ به بعد را می توان دوران رشد صنعت آسانسور ایران نامگذاری کرد.

در این زمان آسانسورها به صورت پکیج و بسته بندی شده به ایران وارد می شدند. اما به تدریج شرکت‌های ایرانی فروش و نصب آسانسور در ایران تاسیس شدند. در سال ۱۳۴۵ اولین کارگاه تولید درب و کابین توسط اوکسن الکسانیبا کپی‌برداری از روی در و کابین‌های شرکت‌های اروپایی در ایران تاسیس شد.

  اولین کارخانه‌های آسانسور سازی در ایران

در سال ۱۳۵۰ کلنگ ساخت اولین کارخانه آسانسور سازی ایران با نام ایران شیندلر در شهر صنعتی البرز قزوین به زمین زده شد. این کارخانه در سال ۱۳۵۳ با ظرفیت اولیه تولید چهارصد دستگاه آسانسور تحت لیسانس شیندلرسوئیس به بهره‌برداری رسید. کارخانه ایران شیندلر جهت پرورش نیروی متخصص در نصب آسانسورهایخود، مبادرت به برگزاری دوره‌های کامل آموزشی تئوری و عملی نصب آسانسور کرد. در هر دوره حدود ۲۰ نفر تکنسینموفقبه کسب مدرک مهارت نصب می شدند. این دوره‌ها از سال ۱۳۵۴ تا ۱۳۵۷ ادامه داشت و امروز دانش آموختگانآندوره‌ها زبده‌ترین و کارآمدترین افراد در صنعت آسانسور در ایران هستند. اغراق نیست اگر بگوییم شرکتآسانسورسازی ایران شیندلر مادر صنعت نوین آسانسور در ایران است. به‌طور هم‌زمان اولین کارخانه سازندهقطعاتآسانسور در ایران با نام تسلا ــ ایران شروع به کار می‌کند.

در سال ۱۳۵۴ کارخانه آسانسور و پله برقی ایران در ابهر تأسیس شد. این کارخانه تحت لیسانس هاوس هان آلمانشروع به تولید کرد. شرکت اوتیس آمریکا نیز اقدام به خرید زمینی در شهر صنعتی ساوه نمود.

136CE9C5-A090-47F0-BB5E-F63B3C0B384A.jpeg
آسانسور پکیج وارداتی مسافربر لوکس

 همچنین در سال ۱۳۵۵ شرکت تولیدی ایران امباربا کارخانه تولید آسانسور خود را در شهر صنعتی رشت تأسیسکردو تولید آسانسور را تحت لیسانس امباربا اسپانیا آغاز می‌کند. در کنار شرکت‌های تولیدی فوق حدود سی شرکت نصب و فروش آسانسور هم در ایران تا سال ۱۳۵۷ دائر می‌شود که بعضی از این شرکت‌ها نمایندگی فروش شرکت‌های فوق را در تهران و شهرستان‌ها دریافت می‌کنند. همچنین چهار یاپنج کارگاه تولید در و کابین هم ایجاد می‌شود که شرکت‌های فروش و نصب آسانسور را یاری می‌دهند.

 شرکتهای آسانسوری در ایرانِ پس از انقلاب

  • شرکت آسانسوری ایران شیندلر که بیشتر سهام آن متعلق به بانکهاست با ملی شدن بانک‌ها عملاً دولتی می‌شودو توسط وزارت مسکن و شهرسازی اداره می‌شود.
  • شرکت آسانسور و پله برقی ایران که سهام آن خصوصی است با عدم ورود آسانسور از خارج تعطیل می‌شود.
    • پروژه شرکت آسانسوری اوتیس آمریکا نیمه کاره باقی می‌ماند. زمین آن در شهر صنعتی ساوه و دفترفروش آن در تهران مصادره می‌شود و وزارت بازرگانی عهده‌دار اداره آن می‌شود.
    • شرکت آسانسوری ایران امباربا که با سرمایه‌گذاری بانک صنعت و معدن و سرمایه‌گذار خصوصی ایجادشده با خروج سرمایه‌گذار خصوصی از ایران توسط بانک صنعت و معدن اداره می‌شود.

تعریف آسانسور و شروع جنگ

پس از انقلاب در سال ۱۳۵۹ جنگ ایران و عراق آغاز می‌شود و عملاً آپارتمان‌سازی بجز در موارد ضروریتعطیلمی‌شود. در نتیجه صنعت آسانسور ایران رو به رکود می‌رود. چون ایران در محاصره اقتصادی واقع شده‌استقطعات آسانسور مورد نیاز در ایران ساخته می‌شود، بسیاری از قطعات که در گذشته ساخت آن قابل بررسی هم نبوددرسال‌های بعد کارشناسان خارجی از ایران می‌روند و ایران تحریم اقتصادی می‌شود و واردات قطع می‌شود.

      نمونه اولین مدل های آسانسور شرکت آسانسور سازی اوتیس

خاتمه جنگ و دوران بازسازی

بلافاصله پس از پایان جنگ در سال ۱۳۶۷ صنعت ساختمان در ایران شروع به رشد می‌کند و به این دلیل صنعتآسانسور ایران نیز به حرکت در می‌آید. با این تفاوت که به جز کارخانه آسانسور شیندلر هیچ کارخانه یا شرکتدیگریدر ایران باقی نمانده است.

               آسانسور پکیج وارداتی پانوراما

2639977A-6CCC-40FA-82FB-3C987CF41A8C.jpeg

.

IMG_0036.jpg
                        آسانسور مسافربر لوکس تمام استیل

 تابلوی فرمان آسانسور

تابلو فرمان یکی از مهمترین بخشهای الکتریکی و کنترلی آسانسور می باشد و شامل مدار های فرمان و ریز پردازندهوقطعات الکترونیکی می باشد که وظیفه کنترل حرکت کابین و نیز اعلام وضعیت های مختلف را بر عهده دارد.

تابلوفرمان آسانسور معمولا در موتورخانه نصب میگردد.

تعدادی از وظایف اصلی تابلو فرمان آسانسور به شرح زیر است:

  • کنترل جهت حرکت و سرعت موتور اصلی
  • پردازش درخواستها از کابین و طبقات آسانسور
  • کنترل تجهیزات الکتریکی مانند: ترمز ها، سوئیچ ها، درب کابین و
  • نظارت دقیق بر حرکت کابین آسانسور و حفظ ایمنی های لازم
  • پاسخگویی و پردازش درخواستهای الکتریکی بخشهای مختلف آسانسور
  • حفاظت الکتریکی از تجهیزات آسانسور
  • تشخیص وضعیت ها و موقعیت کابین در هر لحظه

سيستمهاي فراخواني آسانسور:

نـحوه پاسـخ به احضـار مسافران در آسانسور كه بـا توجـه به نوع كاربري ساختمان ميتواند متفاوت باشد. انتخابصحيح اين سيستم اهميت زيادي دارد.

سطح مفيد كابين:

سطحي است كه براي ايستادن مسافر  يا گذاشتن بار به كار گرفته ميشود و مقدار آن متناسب با ظرفيت بار يا مسافرمحاسبه ميشود

ضربه گير  ( Buffer ):

وسيلهاي ارتجاعي است كه براي جلوگيري از برخورد كنترل نشده كابين و يا وزنه تعادل بهكف چاهك بهكار ميرود. اينوسيله لازم است طوري طراحي و انتخاب گردد كه قسمتي از انرژي جنبشي كابين را مستهلك كند. بايد توجه داشت كهضربه گير براي متوقف كردن كابين

به هنگام سقوط آزاد آن، طراحي نشده است.

طبقه اصلي ورودي:

طبقه اي است كه ورود افراد پياده به ساختمان از آن طريق انجام ميشود و معمولاً همتراز سطح خيابان است. چنانچهدر ساختماني دسترسيهاي اصلي مختلفي به يك آسانسور وجود داشته باشد پايينترين آنها طبقه اصلي محسوبميشود..

تابلوی فرمان آسانسور

تابلو فرمان یکی از مهمترین بخشهای الکتریکی و کنترلی آسانسور می باشد و شامل مدار های فرمان و ریز پردازنده وقطعات الکترونیکی می باشد که وظیفه کنترل حرکت کابین و نیز اعلام وضعیت های مختلف را بر عهده دارد.

تابلوفرمان آسانسور معمولا در موتورخانه نصب میگردد.

تعدادی از وظایف اصلی تابلو فرمان آسانسور به شرح زیر است:

  • کنترل جهت حرکت و سرعت موتور اصلی
  • پردازش درخواستها از کابین و طبقات آسانسور
  • کنترل تجهیزات الکتریکی مانند : ترمز ها ، سوئیچ ها ، درب کابین و
  • نظارت دقیق بر حرکت کابین آسانسور و حفظ ایمنی های لازم
  • پاسخگویی و پردازش درخواستهای الکتریکی بخشهای مختلف آسانسور
  • حفاظت الکتریکی از تجهیزات آسانسور
  • تشخیص وضعیت ها و موقعیت کابین در هر لحظه.

شاسی فرمان آسانسور

براي هر آسانسور به ازاي هر طبقه بايد يك شاسي وجود داشته باشد (به جز آسانسورهاي خاص) شاسي طبقه داراييك شستي فشاري جهت اخطار، نمراتور و دو فِلِش جهت نما تشخيص حركت كابين به سمت بالا و پايين است. بهمجموعه كليدهايي كه جهت كنترل حركت كابين، بررسي وضعيت كلي آسانسور (نشان دهنده هاي جهت و نمراتور)،زنگ و استُپ اضطراري وبر روي پنل خاص درون كابين آسانسور قرار دارد، شاسي درون كابين مي گويند.

شاسي هاي داخل کابین معمولا داراي دکمه به تعداد طبقات، نمراتور يا LCD، كليد تهويه كابين، شستي Door close،شستي Door open، لامپ روشنايي اضطراري كه هنگام قطع برق روشن مي شود تا شخص درون كابين دچار استرسنگردد، دکمه آژير يا زنگ خطر….شاسي هاي داخل به صورت تمام قد و نيم قد توليد مي شوند.

ریل های راهنمای آسانسور

از وظایف مهم ریل در صورت عملکرد سیستم ایمنی یا پاراشوت لقمه های ترمز ایمنی روی سطح ریلها درگیر شدهکابین را متوقف می کند. دربین صدها قطعه ای که یک آسانسور را تشکیل می دهند، ریل ها حساس ترین قسمتبودهبزرگترین نقش را در عملکرد صحیح کلیه تجهیزات آسانسور به عهده دارند.

نحوه ی نصب ریل ها که از کف چاه شروع می شود و  بسیار مهم است و باید کاملاً قائم و بدون هیچ گونه ناهموارى،خمیدگی و ناشاقولی به صورت موازی با یکدیگر اجراء گردند. در غیر اينصورت بر روی کیفیت حرکتآسانسور بههنگام بهره برداری تاثیر خواهد گذاشت و باعث ارتعاشات افقی در کابین در حین حرکت آن می شود و اینخود موجب می گردد تکان هایی به مسافرین داخل کابین وارد شود.

در صورتی که ریل ها قائم  نباشند به هنگام حرکت کابین نیروهای خارجی در ریل ها به وجود خواهد آمد که باعثصدمهدیدن ریل ها می گردد و کابین حرکت نرمی نخواهد داشت و در صورتی که ریل موازی نباشد و دهانه ریل ها درطولچاه یکسان نباشد مرتعش شده و با عبور از محل نقطه ضعیف ریل نیرویی به موتور نیز وارد می شود ومحلهایاتصال دو ریل در صورتی که لبه ها در یک راستا نباشند با ایجاد ارتعاش کابین در عبور از آن نقطه به کفشک هانیرواعمال کرده و باعث خوردگی کفشک ها نیز می شود به خصوص این موضوع در ریل هایی که بایدیگر انحرافمختلفیداشته باشند تشدید می گردد. و باعث سروصدا غیر عادی در هنگام حرکت کابین می شود. اولین ریل نصب شدهدرداخل چاهک که اصطلاحاً به آن ریل شابلون می گویند از دقت خاصی باید برخوردار باشد.

ریلها در حالت عادی کار آسانسور، نیروی زیادی را متحمل نمی شوند ولی در مواقعی که ترمز اضطراری (پاراشوت) فعال می شود به ریل ها فشار زیادی وارد می شود. که در صورت درست انتخاب نکردن نوع ریل ویا فواصل براکتهاممکن است در آنها در جهت افقی انحنا و پیچش ایجاد شود.

زنجیر جبرانسیم بکسل جبران آسانسورها

زنجير جبران:

در ساختمانهاي مرتفع وقتي كه كابين در بالا و يا پايينترين طبقه قرار ميگيرد مجموع وزن سيم بكسلها كه مقدار قابلملاحظه اي است به يك سمت فلكه كششي منتقل ميشود. براي كنترل وزن متغير طناب، يك سيم بكسل يا زنجير، از تيرپايين يوك كابين به تير پايين وزنه تعادل هم وزن سيم بكسلها متصل ميشود تا اضافه وزن به وجود آمده توسط سيمبكسلها را جبران نمايد و به آن طناب، سيم بكسل يا زنجير جبران میگویند

در آسانسورهای مرتفع حدوداً با ارتفاع 30 متر، اختلاف وزن سیم بکسل ها در دو طرف فلکه کششی موتور محرکهبارزیادی بر الکتروموتور وارد می سازند و این مقدار به هنگامی که کابین در بالا و یا پایین ترین طبقه قرار می گیردقابلملاحضه می باشد و مشکلاتی مانند سر خوردن سیم روی فلکه کششی، گرم کردن موتور، مصرف انرژی زیاد،خوردگیسیم بکسل ها و فلکه کششی را به وجود می آورد.

به طور کلی می توان گفت سیم بکسل یا زنجیر جبران برای متعادل سازی وزن سیم بکسل های تعلیق و نصف وزنتراولکابل به کار می رود.

زنجیر یا سیم بکسل جبران که هم وزن مجموعه وزن سیم بکسل های آسانسور و نصف وزن تراول کابل است از زیر یوککابین به زیر وزنه تعادل نصب می شود. در انتخاب طول سیم بکسل یا زنجیر جبران باید دقت شود که ضمنرعایتفواصل آن که به کف چاه برخورد نکند وزن یک متر آن معادل وزن یک متر مجموع سیم بکسل ها باشد. قطعهاتصالزنجیر جبران یا سیم بکسل جبران به کابین و وزنه تعادل به صورت S در نظر گرفته می شود تا در صورتی کهزنجیر یاسیم بکسل جبران به ضربه گیر برخورد کرد بتواند در محل اتصال حرکت کرده و در جای خود بچرخد.

برای آسانسورهای تا 5/2 متر بر ثانیه ممکن است از زنجیر یا سیم بکسل های جبران که به طور آزاد و توسطنیرویجاذبه کشیده می شوند و علق هستند، استفاده شود. برای سرعت های بالاتر از 5/2 متر بر ثانیه تنها از سیمبکسلهای جبران به همراه وسیله ایجاد کشش (فلکه هرزگرد) که معمولاً توسط یک فلکه هرزگرد سنگین در داخل چاهک نصب می شود، صورت می گیرد.

پس باید با اندازه قطر فلکه هرزگرد که معادل 40 برابر قطر سیم بکسل جبران خواهد بود به عمق چاهک اضافه شود.

برای سرعت های بالاتر از 5/3 متر بر ثانیه به دلیل بالا بودن سرعت سیم بکسل جبران و جلوگیری از جهش سیمبکسلها به هنگام توقف های ناگهانی کابین یا وزنه از وسیله ضد پیچش tied-dow’n استفاده می شود.

ضربه گیرهای آسانسور

اگر به هر دلیل کابین با سرعت حداکثر 115 درصد بیش از سرعت نامی به سمت ته چاه سقوط کند و سایر سیستمهایایمنی نیز عمل نکنند، به ضربه گیرها برخورد کرده، تا اندازه ای از شدت ضربه کاسته شده، در صورت وجودتعمیرکاردر انتهای چاه او صدمه نخواهد دید. بر اساس بررسی به عمل آمده این ضربه گیرها نمی توانند پاسخگویضرباتسنگین یا سقوط آزاد کابین باشند.

ضربه گیرها در کف چاهک و در انتهای حرکن کابین و وزنه تعادل در مرکز ثقل آنها نصب می شوند. ارتفاع سکویمحلنصب ضربه گیر ها باید حداقل 50 سانتیمتر باشد تا جان پناه مورد نیاز در انتهای چاهک تامین شود.

تعداد و نوع ضربه گیرها بر اساس ظرفیت و میزان باری که باید متوقف کنند طراحی می شود اما مقدارضربهبرخوردی به سرعت کابین یا وزنه تعادل بستگی داشته، که در نتیجه میزان فشردگی آنها محاسبه می گردد.

به طور عمده دو نوع ضربه گیر آسانسور وجود دارد:

1- نوع جذب کننده انرژی: که با استفاده از فنر یا لاستیک فشرده انرژی را جذب می کند.

2- نوع مستهلک کننده انرژی: که با استفاده از سیستم های ضربه گیر هیدرولیکی انرژی را از بین می برد.

        ضربه گیر نوع جذب کننده انرژی با یا بدون حرکت برگشتی می تواند برای سرعت های تا 1 متر بر ثانیهبکارگرفته شود.

        ضربه گیر نوع مستهلک کننده انرژی مستقل از سرعت نامی آسانسور بکار گرفته می شود.

چاهک، فضای پائینی چاه آسانسور

چاهک یا چاله قسمت پائین چاه است که زیر پائین ترین طبقه تحت سرویس آسانسور واقع شده است. ضربه گیرکابینو وزنه تعادل، پایه های ریلهای راهنما، فلکه کشش سیم بگسل گاورنر و فلکه کشش زنجیر جبران، در صورت وجو،درچاهک واقع می شوند. بعد از نصب این تجهیزات چاهک باید نسبت به نفوذ آب ایزوله گردد.

اگر عمق آن از 2/5 متر بیشتر باشد و ساختار ساختمان نیز این اجازه بدهد درب ورودی به چاهک باید تدارک شوداگرورودی دیگر نباشد باید وسیله ای بطور دائم تدارک شود تا از طریق درب پائین ترین طبقه، ورود ایمن به چاهکبرایپرسنل مربوطه فراهم شود.

قتیکه کابین روی ضربه گیرهای کاملاً فشرده قرار گیرد شرایط زیرین باید برقرار باشد:

1) باید فضای کافی در چاهک برای جادهی یک بلوک به ابعاد 0.8 m ×  0.6 m × 0.5 m  طوری که روی یکی ازسطوحخود قرار گیرد باشد.

2) فاصله خالی مابین کف چاهک و :

a) پائین ترین قطعه کفشک، غیر از مجموعه پاراشوت، سینی زیر در، یا هر قسمت از درب کشوئی عمودی، اگرباشد،باید حداقل 10 سانتی متر باشد.

b) پائین ترین قطعه کابین، بجز اقلام ذکر شده در (a) باید حداقل 5/0 متر باشد.

ضربه گیرهای جذب کننده انرژی

انرژی سنتیک باعث فشرده شدن تدریجی فنر یا لاستیک می شود که با فشرده شدن آن یک نیرو در ضربه گیر تولیدشدهباعث تاخیر تدریجی نیرو می گردد.

ضربه گیرهای پلی اورتان برای سرعت اسمی پایین بسیار رایج است. در این نوع ضریه گیر باید دقت کافی به عمل آیدتاهیچگونه ترک و شکافی روی سطح آن ها و یا در محل نصب آن ها وجود نداشته باشد ضربه گیرهای فنریشامل  یک فنرمارپیچ با مقطع گرد یا مستطیل است که به صورت کشویی داخل یک قاب استوانه ای عمل می کند.

سیستم های ایمنی پیشرونده

در حالت سقوط آزاد کابین با بار اسمی، بعد از اینکه سیستم ایمنی پیشرونده عمل نموده، باید متوسط شتابمنفیاعمالی ما بین 0.2gn تا   1.0gn باشد و می دانیم که gn شتاب ثقل در حالت سقوط آزاد است. حداکثر و حداقلمسافتتوقف در 17.1 A بر اساس سرعتهای قفل کردن گاورنر است.

تعداد زیادی از سیستمهای ایمنی پیشرونده با طراحی های متفاوتی به توسط سازندگان آسانسور درگذشتهساختهشده اند. بعضی از آنها نشان دادند که از تمام جهات ویژگیهای قابل توجهی دارند و لذا تا به حال به کار گرفتهمیشوند.

از سیستم ایمنی ریل گیر قابل انعطاف بیشتر استفاده می شود و آن شامل دو گیره ایمنی است (هر کدام برای یک ریل) که به خوبی به عضو تحتانی یوک کابین پیچ شده و بوسیله یک سیستم از میله ها و اتصالات بهم وصل شده اند تاازعملکرد همزمان اطمینان حاصل شود. عملکرد هر دو نوع گیره مشابه است، تفاوت در طریقه کنترل فشار مابین گوه هاوریل راهنما است. مجموعه گیره، تشکیل می گردد از دو قطعه گوه ای شکل، که روی غلطکهای فولادی آبدیده وپوششکروم داده شده حرکت می کنند و در یک محفظه غیر آهنی نصب و در شیارهای فولادی آبدیده فکها حرکت میکنند کهبوسیله یک مجموعه از پیچ های قابل تنظیم هستند و محفظه بوسیله یک فنر مارپیچ در موقعیت خودش قرارمی گیرد.

پس زدن دو طرفه در فکها حرکت مربوطه و تنظیم  شاقولی دقیق لایه های گوه ای را  نسبت به ریلهای راهنما ممکنوتسهیل می سازد.

وقتیکه سیستم ایمنی بوسیله گاورنر فعال می شود لایه های گوه ای شکل بوسیله عملکرد میله ها بلند شده(بالاترآمده) و با ریل راهنما تماس حاصل می کنند.

ادامه عملکرد گوه مستقل از هر قطعه دیگر و از مکانیزم عملکرد سیستم ایمنی است.

فکها روی بازوی اسبک نصب هستند، و تشکیل انبری را می دهند که حول محورهای عمودی می توانند گردش نمایند.

فشار مابین لایه های گوه ای شکل و ریلهای راهنما بوسیله فنر فولادی متعادل ساز کنترل می شود به نحوی کهفشارنمی تواند از یک حداکثر محاسبه شده قبلی تجاوز نماید.

بعد از آنکه حداکثر مقدار حاصل شد یک نیروی کاهنده ثابتی اعمال می شود، که سبب می شود کابین به نرمیلغزیدهو با شتاب کاهشی کمی متوقف شود.

هر دو انتهای سیم بگسل گاورنر به اهرم بازوی دوگانه وصل، و روی یک محور افقی کوتاه به نحوی دو لولا شده اندکهارتباطی را مابین اعضای عمل کننده روی هر طرف ریل راهنما به وجود می آورند.. میله عمل کننده و مستقیماً بهلایههای گوه ای شکل سیستم ایمنی گیره ای متصل شده اند.

طرف دیگر سیستم ایمنی طراحی مشابهی دارد.

ارتباط دو طرف بوسیله یک میله ربط دهنده صورت می گیرد. که در یک طرف دنده های پیچ آن راست گرد و در طرف  دیگرچپ گرد است تا تنظیم  هر دو طرف سیستم به آسانی و با دوران میله تامین می گردد. این مجموعه اخیراً دربرجهااستفاده می شود. یک فنر قابل تنظیم در سیستم ارتباطی بکار گرفته می شود تا از فعال شدن اشتباهی سیستمبخاطرتکانها و نوساناتی که به سیم بگسل گاورنر در حال حرکت عادی کابین وارد می شود جلوگیری نمایند. درنصبهای کمارتفاع، انتهای بالایی سیم بگسل گاورنر معمولاً به مکانیزم عمل کننده و طرف دیگر به یوک کابین وصل میشود. با اینآرایش سیستم در حالت عادی بوسیله وزنه ای که به میله عمل کننده وصل شده در حالت (غیر درگیر) باقیمی ماند.

بعد از اینکه کابین متوقف شد گوه سیستم ایمنی همچنان ریل راهنما را گرفته و کابین را در حالت توقف نگه می دارد. سیستم ایمنی بوسیله بالا بردن کابین آزاد می شود. این کار عمل گوه را بر عکس می کند و گوه ها به موقعیت اصلیوقبلی خود بر می گردند و تنظیم مجددی برای آماده سازی سیستم ایمنی نیاز نمی باشد.

این نوع سیستم ایمنی ویژگیهای زیر را دارد:

الف) حرکت لغزشی نرم کابین بعد از فعال شدن سیستم ایمنی

ب) بدلیل عمل گوه توقف نهایی کابین مستقل از سیم بگسل گاورنر و مکانیزم عامل است.

ج) بدلیل سطح تماس بزرگتر خرابی بر ریل های راهنما و گوه ها اتفاق نمی افتد.

ه) آزاد سازی آسان و تنظیم مجدد ضروری نمی باشد.

و) در راستا در آوردن آسان گوه ها و تنظیم راحت مکانیزم عامل.

برخی از سازندگان ترجیح میدهند تا از مجموعه ای از فنرهای بشقابی به جای فنر مارپیچ استفاده نمایند.

در سالهای اخیر یک نوع سیستم ایمنی پیشرونده در اروپا، مخصوصاً در آسانسورهای برقی مسافربر معروفیتیافتهاست.

قسمت مخروطی گیره بوسیله دو فنر تخت جایگزین شده و تشکیل مسیری را می دهند که غلطک با ریل راهنمابصورتگوه مابین ریل راهنما و فنرها درگیر می شود. فشار اعمالی روی ریل راهنما بوسیله فنرها کنترل می شود. درهر حالمناسب است که ضریب فنریت فنرها زیاد نباشد چرا که تنش حاصل از تماس ممکن است فزونی یافته و بدلیلسطحانتهای کوچک سبب خرابی ریلهای راهنما گردد.

آسانسور وارداتی

آسانسور ها وسایلی هستند که برای حمل و نقل عمودی انسان ها و اشیاء درساختمانها مورد استفاده قرار می گیرند. امروزه در اکثر ساختمان ها اعم از مسکونی، اداری و تجاری، هتل ها و بیمارستان ها، و حتی در پارکینگ های طبقاتنیاز آسانسور استفاده می شود.

        2D250F1F-63D8-49CA-8FE7-6473BD07DEF6.jpeg

آسانسور پکیج وارداتی پانوراما

یکی از پیشرفت هایی که در صنعت آسانسور دیده می شود، همین امر آسانسور پکیج یا پکیج آسانسور تمام وارداتیاست. یعنی شرکت های آسانسور تمام قطعات را به صورت پکیج آماده کرده اند تا مصرف کنندگان بتوانند به آسانیآن را تهیه کنند.

آسانسور پکیج به چه معناست؟

همانطور که در بالا گفته شد آسانسور پکیج همان قطعات مورد نیاز برای نصب آسانسور است که شرکت فروشندهآسانسور آنها را به صورت یک بسته کامل تهیه کرده و به فروش میرساند.

در این بسته تمام قطعات آسانسور با اندازه دقیق و مخصوص خودش وجود دارد، از بزرگترین قطعه مانند موتور وکابین آسانسور گرفته تا کوچکترین پیچ و مهره ای که برای نصب آسانسور به آن نیاز است.

البته قطعات موجود در پکیج های مختلف ممکن است متفاوت باشد. و این به شرکت سازنده آسانسور بستگی دارد کهکدام قطعه ها را تولید می کند، اما در تمام پکیج ها قطعات اصلی آسانسور وجود دارند که در ادامه با این قطعاتآشنامی شویم.

این نوع آسانسور در عملکرد مانند آسانسورهای ترکیبی است، اما مزایایی نسبت به آسانسورهای ترکیبی دارد کهدرادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.

این نوع آسانسور پکیج ها دارای انواع مختلفی با برند های مختلف هستند که افراد با توجه به هزینه و نوع مصرف وخواسته خود می توانند یکی از این مدل ها را خریداری کنند.

پکیج آسانسور

از آن جایی که کیفیت قطعات و تجهیزات آسانسور پکیج در سطح بالایی است، به ندرت اتفاق می افتد که این قطعاتدچار ایراد یا خرابی شوند. در واقع می توان گفت بهترین محصولات برندهای معتبر در یک پکیج گردآوری شده است واحتمال خرابی به کم ترین میزان خود می رسد. از طرف دیگر کیفیت بالای قطعات، هزینه نصب و نگهداری بالایی را بهدنبال دارد. زیرا این قطعات از نوع معمولی نبوده و قاعدتا سرویس و نگهداری آن هم هزینه بر است. به همین منظورضروری است برای نصب و سرویس این آسانسورها از خدمات شرکت های معتبر استفاده کنید تا از به بار آمدن هزینههای اضافی جلوگیری بعمل آید..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آسانسور

انواع آسانسور

همه چیز درباره آسانسور! بررسی انواع مکانیزم و سیستم محرکه ها، انواع کاربرد آسانسور، ساختار و قطعات، فروش، قیمت، نصب و راه اندازی، مفاهیم و استانداردهای آسانسورها ...

آسانسور هیدرولیک

آسانسورهای هیدرولیک

آشنایی با انواع آسانسورهای هیدرلیک، انواع مکانیزم ها، کاربردها، مشخصات و راهنمایی های لازم در خصوص خرید، نصب، راه اندازی و ...

مطالب مرتبط

آسانسور وارداتی

تعریف آسانسور وارداتی وسایلی هستند که برای حمل و نقل عمودی انسان ها و اشیاء درساختمانها مورد استفاده قرار می

بیشتر »

پکیج آسانسور

آسانسور پکیج چیست؟ آسانسور پکیج همان قطعات مورد نیاز برای نصب آسانسور است که شرکت فروشنده آسانسور آنها را به صورت

بیشتر »